In lumea agitata in care traim, intre slujba solicitanta, familie si iesirile ocazionale in oras cu prietenii, atat regimul alimentar, cat si cel de exercitii fizice au de suferit. Acest stil de viata, desi nu are efecte imediate, ne afecteaza pe termen lung organismul.Trecem de la prea mult timp petrecut pe scaun la birou, la slalomul zilnic printre masini , in trafic, la fuga printre raioane in supermarket si nu consumam intotdeauna cele mai potrivite alimente, ceea ce, de multe ori, poate avea efecte nefaste asupra tranzitului intestinal. Regimului alimentar incorect si lipsei exercitiilor fizice li se adauga si nivelul ridicat de stres, care afecteaza, la randu-i, modul in care functioneaza aparatul nostru digestiv.

Apare, astfel, constipatia, afectiune din ce in ce mai des intalnita, nu doar printre varstnici, ci si in cazul adultilor si chiar al tinerilor. Pe langa faptul ca este o problema reala de sanatate, constipatia afecteaza calitatea vietii de zi cu zi, provocand efecte neplacute, cum sunt balonarea, starile de greata sau durerile abdominale.
Din punct de vedere clinic, constipatia este inteleasa ca evacuarea dificila a colonului si este asociata cu o frecventa scazuta a scaunelor: mai putin de trei scaune pe saptamana.

Pe langa stres, lipsa exercitiilor fizice si o dieta saraca in fibra, constipatia poate fi cauzata de un consum insuficient de lichide, de schimbarea mediului si a rutinei zilnice, ocazionata, de exemplu, de plecarea in vacanta, sau de anumite tratamente medicamentoase.
Perioada vacantei are, de multe ori, efecte negative asupra tranzitului intestinal: consumam feluri noi de mancare, bauturi exotice, programul de somn si cel de exercitii fizice sunt date peste cap, nu ne simtim confortabil in toaleta straina, astfel ca apare problema constipatiei, chiar si la persoane care nu se confrunta in mod obisnuit cu ea.

Prima modalitate, nu doar de a trata, ci de a preveni constipatia, o reprezinta o dieta echilibrata, bogata in fibre, si un consum suficient de lichide. Insa atunci cand ritmul zilnic nu ne permite o alimentatie corecta, avem un aliat de nadejde in laxativele naturale, cu extracte din plante, cum sunt Senna si Frangula, intr-un dozaj optim, echilibrat. Acestea actioneaza la nivelul colonului, stimuland delicat musculatura acestuia si provocand, astfel, scaunul. Administrate, in mod normal, seara, inainte de culcare, laxativele naturale amelioreaza rapid si eficient constipatia, fie ca ne aflam la birou sau pe plaja!